Ha olyan szerencsés vagy, hogy koszorúslány lehetsz akkor érdemes tudni, hogy nem csupán az lesz a dolgod, hogy szép legyél a menyasszony mellett. Ezen kívül még sok más feladat is vár rád, amelyekkel a menyasszony dolgát könnyebbé teheted.

A koszorúslányok feladata

A koszorúslányok eredetileg a menyasszonyt védték az ártó szellemektől. A hagyomány szerint koszorúba fogták a menyasszonyt ezért is lett az elnevezésük, koszorúslány. A hajadon lányok közül választották ki őket, ennek a lányok számára párválasztásukban is volt jelentősége. Az esküvőn a különleges ruhájuk és a feladatuk miatt reflektorfénybe kerültek a fiúk számára. Ma már a menyasszony segítőivé váltak az esküvő előtti feladatokban is. A rózsaszirom szórás feladatát pedig átvették az apró koszorúslányok, így a rózsaszirmokon lépdelő menyasszony lába nem kell, hogy földdel érintkezzen. Ez a szokás is a védelmet szolgálta.

A leánybúcsú megszervezése

A mai koszorúslány szerepe a menyasszony jobb kezévé válni a szervezésben és a nagy napon egyaránt. Szokás, hogy a lánybúcsúztatót a koszorúslányok szervezik, meg ami nagyon kedves gesztus. Ki más is tudhatná, mire vágyik, mint a legközelebbi barátnők és ki más támogathatná hatékonyabban, mint ők. Az esküvőszervezés sok feladattal és még több feszültséggel jár. Megnyugtató, ha van segítség a menyasszonyi ruha a menyecske ruha és a kiegészítők kiválasztásában az esküvői dekoráció megálomodásában. A smink és frizura eldöntése is nehéz egyedül és a menyasszonyi csokor kiválasztása sem könnyű. Ezek mindegyike csodás csajos program lehet. Koszorúslányként biztasd és támogasd a menyasszonyt, hogy a legjobb döntéseket hozhassa meg. Ez a legfontosabb feladatod. Legyél lelki segély a nehéz pillanatokban és biztasd, ha elcsügged, mert már elfáradt a szervezés nehézségeiben.  A köszönetajándékok megtervezésében, kivitelezésében és elhelyezésében is a segítségére lehetsz.

Feladatok az esküvőn

A feladatok sora az esküvőn is folytatódik. A rózsaszirmok szórását a kicsi lányok már átvették, ahogyan már említettük, de az öltözködésben, készülődésben fontos segítők maradtak a felnőtt koszorúsok. Ha uszályos a menyasszony ruhája, akkor még nagyobb odafigyelést igényel, a szertatásokon a templomban illetve az anyakönyvvezető előtt.
Ha közeli barátnő vagy és nem okoz gondot a szereplés, akkor akár pohárköszöntőt is mondhatsz a vacsora előtt régi emlékeket felelevenítve sok szeretettel és némi humorral fűszerezve. A lagzi táncos részében is főszerepet vállalhatsz, ha jól ropod, a vendégek szívesen csatlakoznak hozzád, ezzel is vidámmá és felejthetetlenné téve az eseményt. Az esküvőn nagy szerepet kapnak a tréfás játékok. Ez általában a vőfély vezetésével zajlik, de ha van ötleted, akkor vicces személyre szóló feladatokkal lepheted meg az ifjú házasokat és szórakoztathatod a mulatozó násznépet.

 

.