Az esküvői vacsora az egyik fontos eleme az esküvőnek. Ha finom és mindenki talál fogára valót, akkor a vendégek elégedettek lesznek. Ma már sokan követnek vegetáriánus vagy vegán étrendet és szinte biztos, hogy minden násznép tagjai között megtalálhatók, így nem hagyhatjuk ezt a vacsora megtervezésekor figyelmen kívül.

Menü hús nélkül

Tehát kiindulási pont, hogy lesznek olyan vendégeink, akik vegetáriánusok, tehát nem esznek húst és vegánok akik minden állati eredetű terméket száműztek a táplálkozásukból. A számukra feltálalt ételek nem tartalmazhatnak tojást, mézet és tejterméket sem. Az első, ami erről az eszünkbe jut, hogy ők akkor csak salátát tudnak-e enni és azt is öntet nélkül, hiszen az öntetek is tartalmazhatnak tejet, joghurtot vagy tojást.
A legjobb, ha eleve olyan szolgáltatót keresünk, akiknek van tapasztalata a különleges igényű ételek elkészítésében, mert a vegák mellett jó, ha az ételallergiás vendégekre is gondolunk. A meghívottak visszajelzésekor érdemes erről tájékozódni van-e laktóz érzékeny, glutén érzékeny vagy bármilyen más allergiás vendégünk, akinek külön menüt kell, hogy rendeljünk.

A lépések, amelyek megkönnyítik a dolgunkat:

Igényfelmérés – Ehhez bármilyen csatorna megfelel, akár a közösségi média is. Van, aki esküvői honlapot készíttet ahol sok más információ mellett a meghívottak űrlapon jelezhetik az ételekkel kapcsolatosan bármilyen igényüket vagy allergiájukat.
Ha nem csupán egy-két vendégről van szó, akkor érdemes nekik külön svédasztalt biztosítani, ahol találnak kedvükre való finomságot. A hagyományos magyar lakodalmi menü eléggé húsközpontú. Az alap lagzis menü nem kedvez a vegetáriánusoknak. A nem szokásos életeket kiírással is jelezzük, egyrészt hogy akinek szól, könnyen meg találja és érdemes némi pluszt is késztetni belőle, hogy a kíváncsi próbálkozóknak is jusson. Az allergén anyagokra is hívjuk fel a figyelmet például mogyoró, tej, tojás, szója.

A menü összeállításakor válasszunk szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, amelyek minden bizonnyal kevesebb vegyszert tartalmaznak, mint nem szezonális társaik és az áruk is kedvezőbb. Az esküvői dekoráció is olcsóbb és még illatosabb is, ha szezonális virágokat választunk hozzá.

A bolti saláta öntetek illetve szószok tartalmazhatnak tojást vagy szóját. Az étterem vagy catring szolgáltató jó, ha profi a témában, ha nem saját maguk késztenek mindent.

Nyitottsággal és kreativitással a különleges igényű vendégeiteket is elégedetté tehetitek és akár az eddig csupán a húst imádók közül is lehetnek olyanok akik nyitottabbá válnak majd a zöldségekre a tányérjukon.