Az eljegyzés után elkezdődhet a készülődés, amelynek egyik fontos eleme a vendéglista összeállítása. Mielőtt a húsz éve nem látott nagynénit is felvesszük a listára érdemes a költség keretet meghatározni, ami nyilván nagyon szorosan összefügg a meghívandó vendégek létszámával. A meghívottak a száma, amivel a legnagyobb megtakarítást érhetjük el, ha nem célunk akár több milliót is a lagzira szánni. Persze első körben felírhatunk mindenkit, aki csak az eszünkbe jut, aztán ráérünk kirostálni őket és csak azokkal ünnepelni, akik valóban fontosak nekünk.
A vendéglista elkészítése elég kényes feladat és nem ritkán előfordul, hogy akaratunk ellenére megsértünk egy-egy rokont, de majd megbékülnek.

Ki az, akit tényleg nem szükséges meghívni

Azokat a rokonokat, akiket öt éves korodban láttál utoljára és a nagypapád testvérének a gyerekeit nem szükséges meghívni és persze az Évikét sem az irodából, akit ugyan minden nap látsz, de amunkaidőn kívül nem is beszéltek.

Álom lista

Első körben készülhet, egy álom lista melyre mindenki rákerülhet, aki csak az eszetekbe jut. Régi osztálytársak, barátok a nyári táborból vagy kedves távoli rokonok. Célszerű csoportokba szedve rendszerezni a meghívottak neveit: család és rokonok, barátok, iskolatársak, munkatársak, egyéb.  Ez nem fontossági sorrendet jelöl, inkább csak az áttekinthetőséget segíti.

Család és rokonok

Kiindulási pont a legközelebbi, legfontosabb rokonoktól haladva vegyük sorra a lehetséges meghívottakat.

 • Szülők, nagyszülők, testvérek és a párjaik illetve gyerekeik.
 • A szüleink testvérei a párjukkal, keresztszülők, nagynénik, nagybácsik
 • az első unokatestvéreink a párjukkal, gyermekeikkel
 • A szüleink unokatestvérei párjukkal és gyermekeikkel.

A felsoroltak nagyjából lefedik a rokonságot.

Barátok

 • A legfontosabb barát, akivel napi szinten beszélünk, aki segít az esküvő körüli feladatok megoldásában is.
 • Kicsit távolabbi barátok, akivel nem osztunk meg mindent de azért jó a kapcsolatunk.
 • Gyermekkori barátok.
 • Régi iskolatársak, lakótársak a kollégiumból.
 • Egyéb barátok.
 • Régebbi és jelenlegi kollegák.
 • Fontos ügyfelek, üzleti partnerek.
 • Kedves szomszédok
 • Bárki, akit tiszteletből hívunk meg: volt tanárunk vagy edzőnk.

Bizonyára minden csoportba sikerült néhány nevet írni és valószínűleg sokkal nagyobb ez a létszám, mint a tervezett meghívott létszám. Ahhoz, hogy reális szintre csökkenthessük a létszámot ahhoz érdemes szabályokat felállítani. Például senki olyat ne hívjatok, akihez rokoni szálak fűznek ugyan, de tulajdonképpen nem is ismeritek. Annak sem kell a listán szerepelni, akivel az elmúlt három évben nem szóltatok egymáshoz egy szót sem semmilyen formában. A jó ismerős ismerősét is ki lehet hagyni, csak azért ne legyen ott, mert a többiek jóban vannak vele, akik jelen lesznek az esküvőn. A gyermekeket sem muszáj meghívni. A szülők sokkal felszabadultabban mulathatnak a gyerekek nélkül.

Az önként jelentkezők

A meghívást kikényszerítő önkéntesekre is legyünk éberek. Kedvesen, udvariasan, de őszintén utasítsátok vissza a tolakodó a meghívást kikényszerítő alkalmatlankodókat. Mondhatod, hogy: Én is nagyon örülnék, ha te is ott lehetnél, de a férőhelyek száma korlátozott, ahogyan az anyagi kereteink is. Majd tereld másra a szót.
Kényes része az esküvőszervezésnek és persze a meghívottak számával is szorosan összefügg az anyagiak. A szülők, ha ők fizetik a költségeket vagy legalább egy részét, akkor jogot formálnak a meghívottak személyét is meghatározni. Ebből persze lehetnek konfliktusok, mert van rá esély, hogy ti más nézőpontok alapján hozzátok meg ezeket  döntéseket. Az elvárásaitok ebben kérdésben udvariasan, de határozottan fogalmazzátok meg. A drámák elkerülésére érdemes egy maximum vendég létszámot meghatározni, amire a szülőknek hatása lehet. Azt, hogy valóban kik kerülnek majd a vendéglistára akkor is egyeztessétek a családdal, ha mindent ti finanszíroztok. Nehogy valaki fontos kimaradjon és kellemetlen meglepetés érjen bárkit is.

Összességében kijelenthetjük, hogy ez a Ti napotok! Érdemesek vagytok rá, hogy azok az emberek legyenek jelen, akik a számotokra fontosak.