Az esküvő trendek folyamatosan változnak, szerencsére a környezetvédelemmel kapcsolatos nézőpontok is helyet kapnak a változásokban. Mind többek számára válik fontossá, hogy az esküvői mulatság szervezése során is figyelembe vegyék a környezetvédelmi szempontokat. Ezt többféle módon megvalósíthatjuk.

Online meghívó

Az online tér lehetőséget kínál arra, hogy akár a szervezés kezdetétől lehetőséget kínáljunk a meghívottaknak, hogy bepillantást nyerjenek az esküvői előkészületekbe.
Az esküvői meghívónk is lehet elektronikus és csak a legközelebbi idősebb rokonok kapnak nyomtatott verziót és azt is újrahasznosított papíron. Számos lehetőség van saját esküvői weboldal létrehozására ahol mindent megoszthatunk a barátainkkal, rokonainkkal. Itt leírhatjuk a megismerkedésünk történetét, megoszthatjuk a jegyes fotózás képeit, információkat oszthatunk meg az esküvő helyszínéről és a forgatókönyv részleteiről.

Húsmentes esküvő, lehetséges?

Az esküvői mulatság fontos főszereplői az ételek és italok. Ha a pár egyik vagy mindkét tagja vegetáriánus felmerülhet az igény, hogy ez megjelenjen a lakodalmi menüben is. Az igazán bátrak bevállalhatják ezt és megmutathatják a vendégeiknek, hogy változatos, finom és dekoratív ételek kerülhetnek a tányérunkra hús nélkül is. Ha ez túl nagy feladatnak tűnik, akkor a hús mennyiségének csökkentésével is csökkentjük a környezetünk terhelését. Az előétel állhat sajtokból, mártogatósokból, zöldségekből és csak a fő fogások tartalmazzanak húst. Az idény alapanyagok felhasználása is környezet és költségkímélő megoldás. Az üdítő italok terén a palackozott üdítők helyett választhatunk házi szörpöket és limonádét.

Környezetbarát konfetti

A templomból vagy a házasságkötő teremből kilépő új házasokat szokás rizzsel, konfettivel vagy selyem rózsaszirmokkal megszórni. Ennél sokkal jobb lehetőségek kínálkoznak, mert a rizstől megbetegedhetndekoek a madarak, a műsziromból pedig szemét lesz, amit szél görget majd ide-oda. Ehelyett saját kezűleg is készíthetünk konfettit lehullott levelekből lyukasztó segítségével, amelyből választhatunk akár szívecske alakút is. A virágostól is vásárolhatunk vagy akár ajándékba is kaphatunk lehullott virágszirmokat és azt szórhatják a vendégek.

Környezetbarát csomagolás

A lakodalmi mulatság végén hagyomány, hogy a távozó vendégek ajándékba süteményt kapnak. A műanyag dobozok és alufólia helyett csomagolásként használhatunk cukornádból vagy papírból készült dobozokat, amelyek, komposztálhatók és ezzel csökkenthetjük a környezeti terhelést.

A helyszín esküvői dekorációjának kiválasztásakor is érdemes elkerülni a műanyagot. Törekedjünk rá, hogy minél több természetes anyagot használjunk. Nézzünk szét a nagymama kertjében is milyen cserje ágait használhatjuk fel és az esemény után ezeket tegyük a komposztba.