Számos olyan varázslatos esküvői helyszín van, amely a szépsége miatt tökéletes választás lehet, de van egy elég nagy hiányossága, hiányzik a melegkonyha. Természetesen, mint mindenre, erre is van megoldás: egy megbízható catering cég, amelyet alapos körültekintéssel válasszunk ki.

Hetedhét országra szóló vagy szűkkörű?

Akár szűk családi körben, akár minden rokont és barátot összetrombitálva képzeljük el a nagy napot egy mindenre felkészült profi cég bármilyen menü kívánságot teljesít. Kiindulásnak érdemes eldönteni klasszikus esküvői vacsora lesz-e a vendégek asztalán tálalva vagy különlegességekkel, újdonságokkal kápráztatjuk el őket. A menü jellegét a helyszín sajátosságai is befolyásolják. Alkalmas-e ültette vacsorához vagy állófogadás keretében gazdag büféasztal szolgálja majd ki a vendégek ízlelőbimbóit. A tálalás módja az esküvői dekoráció jellegét illetve méretét is befolyásolja. A fő asztalon a menyasszonyi csokornak is legyen hely.

Kik lesznek a vendégek

Az egyik fő szempont, ami meghatározza, milyen finomságokat választunk a menübe az a vendégek életkori összetétele. Ha jellemzően barátokat várunk, akkor nagy sikert arathatnak az apró falatkák és az új ízek, de zömmel idősebb rokon lesz jelen a hagyományos lagzis menü nagyobb sikert fog aratni. Érdemes a menü összeállításakor minden igényt figyelembe venni, ami egyáltalán nem könnyű feladat. Klasszikus megoldás az érkező vendégeket sós süteményekkel és falatkákkal várni a főétkezés pedig ültette vacsora teljes felszolgálással. Az éjfél utáni étkezés is felszolgált vagy büféasztalos. Fiatalos esküvőkön divat a flying büfé.

Ételallergiások és vegetáriánusok

A korosztályi összetétel mellett figyelembe kell venni és már a vendéglista összeállításakor érdemes jelölni, ha ételallergiája van cukorbeteg vagy vegetáriánus. A menü összeállításakor kerüljenek fel az étlapra az általuk is fogyasztható ételek. A catering szolgáltató kiválasztásakor tudakoljuk meg tudják-e oldani a speciális étrendet igénylő vendégek menüjét is.

A menü összeállításakor nem érdemes megkérdezni a vendégeket ők mit látnának szívesen a vacsora asztalon, mert ennek csak végeláthatatlan terveztetés az újra tervezés lenne a vége megszületni nem képes döntéssel. Az ifjú pár kedvencei ne hiányozzanak, legyen néhány hagyományos és egy két újdonság is, így mindenki elégedett lesz.

A szakember véleménye is fontos

A catering cégek tökéletes technikai háttérrel rendelkeznek a menü friss tálalásához, de az ételek kiválasztásakor figyelembe kell venni, hogy lesz olyan, amit a szakember nem javasol. A hűtést igénylő ételek szállítása és tárolása hűtőkocsiban történik. A meleg ételek melegen tartó ládákban érkeznek a helyszínre. A kitelepült konyha pedig fel van szerelve grill lapokkal, fritőzzel a menü függvényében. A vendégek éppen olyan magas színvonalú ételeket kapnak, mintha melegkonyhában készültek volna.

A nyári esküvő fontos kérdései a hűtés és melegítés

A kültéri nyári esküvőn nem csupán az ételek hűtéséről kell gondoskodni, de az italok hűtése is megoldandó feladat. Nagy gondot okozhat, ha elromlik a hűtőkocsi, ezért érdemes előre tisztázni tudnak-e biztosítani tartalékot. Az áramellátást is fontos átgondolni, sőt a hosszabbító kérdését is, bármilyen apróságnak tűnik.

A szolgáltatók összehangolása

Ha van esküvőszervezőnk, akkor természetes, hogy mindent kézben tart és koordinál. A résztvevő remélhetőleg tapasztalt szolgáltatók pedig együttműködve egymást segítve végzik a feladatukat. Esküvőszervező hiányában jó, ha van egy megbízható barát, aki elérhető egy felmerülő gond vagy megoldandó kérdés esetén.

A gyermekekre is érdemes gondolni a nagy napon, főleg ha nagyobb létszámban szerepelnek a meghívottak között. Fő szempont, hogy az étel finom és könnyen fogyasztható legyen. Ha játszósarok is kialakításra kerül, akkor annak közelében terítsünk. A nyugodt és elégedett vacsora mindenki érdeke és a szülők is hálásak lesznek, ha megkönnyítjük a dolgukat azzal, hogy a gyermekek kedvében járunk.