A leánykérés után következhet az esküvő megszervezése, ami nagy odafigyelést igénylő feladat. Első lépésként írjunk össze mindent, amit szeretnénk. Az alap a helyszín kiválasztása, meghívó, öltözék, vendéglista, menyasszonyi csokor és dekoráció. Ezen felül választhatunk galambröptetést, tűzijátékot, csokiszökőkutat vagy bármilyen más egyéni ötletet is megvalósíthatunk.

A szertartás szép és meghitt legyen

Az egyik legfontosabb, hogy a szertartás legyen nagyon szép és meghitt. A kiválasztott esküvői helyszínünkön van egy csodás park, ami tökéletesen alkalmas erre a célra, de az anyakönyvet nem engedélyezik kivinni a hivatalból vagy csak nagyon kivételesen. Mit tehetünk ebben az esetben? A megoldás a szertartásvezető, aki a beavatatlan szem számára éppen úgy néz ki és éppen ugyanazt a feladatot látja el, mint az anyakönyvvezető csak kevesebb jogkörrel. A szertartásvezető ugyanúgy elegáns, mint az anyakönyvvezető és trikolor van a ruháján, nagykönyve is van csak éppen jogi köteléket nem eredményez a szertartás.

Az anyakönyvet szigorú szabályok kötik

Az anyakönyvet szigorú szabályok kötik és csak anyakönyvvezető jogosult írni bele, csak előtte születhet jogilag is érvényes házassági kötelék. Közalkalmazott, személyét a hivatal jelöli ki. Időbeosztása kötött, a házassági szertartást hivatali időn belül vezetheti le. A hivatalos polgári szertartás szervezhető a lakodalomtól eltérő időpontban is. Két tanú jelenlétében megtörténhet a jogi ceremónia. A násznép meghatott pillantásaitól kísérve pedig a szertartásvezető előtt mondhatjátok ki az igeneket, és az általatok kért vagy akár saját kezűleg írt szöveg illetve fogadalom hangzik majd el.

A szertartásvezető szolgáltató

A szertartásvezető egy szolgáltató éppen úgy kiválaszthatjuk, mint a ceremóniamester vagy az esküvőszervező személyét. Fontos érzelmeket közvetít, ezért nagyon ügyeljünk a kölcsönös szimpátiára. Ha ez kölcsönös, akkor a szertartás mindenki számára csodás és megható élmény maradhat, hiszen ezt ünnepeljük meg, emiatt rendezzük a lakodalmat.  A szertartásvezető előnye, hogy időben és térben bárhol igénybe vehető. Egy tó partján, egy mesés szigeten vagy hegytetőn is elhangozhatnak az igenek. A szertartás személyesebb, bensőségesebb lehet, mint az anyakönyvi hivatalban. Ha a násznép tagjai nincsenek beavatva, senki sem fogja észrevenni a különbséget. Akkor is megoldás lehet a szertartásvezető választása ha sokszáz fős lakodalom a terv és nem fér el mindenki a polgármesteri hivatalban. A meghívón jelezhető mindez a vendégek számára.